Hoe moet u met watergedragen industriële metaalcoatings werken om de best mogelijke resultaten te behalen?
Krijg deskundige tips voor het werken met deze producten, van het kiezen van de juiste producten tot het onderhouden van uw coatings.

Bepaal welk type watergedragen coatings u nodig heeft

Hoe kiest u het juiste watergedragen product voor uw toepassing? Wanneer u op zoek bent naar verschillende watergedragen primers, topcoats, direct-to-metal (DTM) of lakken, houd dan rekening met de volgende factoren:

    • De ondergrond waarmee u werkt
    • Waar en hoe uw eindproduct wordt gebruikt
    • De applicatieomstandigheden
    • Gewenste corrosieklasse
    • Gewenste onderhoudstermijn
    • De normen voor verfsystemen waaraan voldaan moet worden
    • Uw huidige processen
    • Welke droogtijd is nodig
    • Efficiency

Bij Tikkurila voldoen onze watergedragen producten voor metalen oppervlakken volledig aan strenge industriële kwaliteitsnormen en milieuvoorschriften. Sommige van onze watergedragen coatings kunnen worden gebruikt als een direct-to-metal (DTM) systeem, wat de productiekosten verlaagt.

Gebruik de juiste uitrusting

Bij watergedragen coatings is apparatuur nodig met niet-roestende metalen in alle onderdelen die in contact komen met watergedragen producten. Omdat watergedragen coatings niet brandbaar zijn, is geen speciale explosieveilige apparatuur of opslag nodig, wat kan helpen kosten te besparen.

Het oppervlaktemateriaal reinigen en voorbereiden

De voorbereiding van het oppervlak is een van de belangrijkste stappen in het coatingproces. Terwijl oplosmiddelhoudende coatings vergevingsgezinder zijn voor oppervlakken met sporen van vuil of vet, vereisen watergedragen coatings een volledig schone omgeving en oppervlak. Omdat deze producten geen vet of olie op het oppervlak verdragen, moet de reiniging aan de hoogste normen voldoen.

Verwijder bij de voorreiniging eerst vuil, stof, oplosbare zouten en andere onzuiverheden. Reinig daarna eventueel vet voordat u met stralen roest van het oppervlak verwijdert. Stralen optimaliseert de hechting. Omdat roest zich vrij gemakkelijk vormt op stalen oppervlakken, moet deze reiniging vlak voor het schilderen worden uitgevoerd.

Wanneer u watergedragen coatings op stalen oppervlakken aanbrengt, kunt u ontvetten en stralen tot klasse Sa2½ (ISO 8501-1). Als stralen niet mogelijk is, wordt fosfateren aanbevolen voor koudgewalst staal om de hechting te verbeteren. Fosfateren verbetert de hechting en corrosiebestendigheid van het te behandelen metaaloppervlak.

Verwijder bij geprimerde oppervlakken eerst olie, vet, zout en vuil van het oppervlak en herstel daarna eventuele schade aan de primerlaag. Zorg ervoor dat u het gegevensblad van uw product raadpleegt voor richtlijnen met betrekking tot eerder geprimerde oppervlakken.

Breng de watergedragen coatings correct aan

Pas na een goede oppervlaktevoorbereiding kunt u de watergedragen producten op het metalen oppervlak aanbrengen. In veel gevallen wordt een iets grotere nozzle gebruikt 1,6 – 2,0. Om de best mogelijke resultaten te garanderen en de levensduur van de watergedragen metaalcoating te verbeteren, moet u tijdens het proces nauwkeurig en schoon te werk gaan. Mix alle componenten ook goed door, eerst apart en daarna samen. Let daarnaast op een correcte verhouding. Bij juiste toepassing geven watergedragen metaalcoatings u een gladde, langdurige afwerking. Lees altijd goed de bijbehorende productbladen.

De beste applicatiemethoden voor watergedragen verf zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • De toe te passen watergedragen coating
  • Beschikbare omstandigheden en omgevingsfactoren
  • Gewenste productiesnelheid
  • Persoonlijke voorkeur en ervaring
Breng de watergedragen metaalcoating correct aan

Er zijn verschillende soorten technieken om watergedragen coating aan te brengen. Spuiten is de populairste applicatietechniek. Applicatierobots zijn vooral goed voor smalle ruimtes en wanneer een consistente, hoogwaardige afwerking vereist is.

Automatische spuitapparatuur werkt het beste voor grote vlakke oppervlakken of bij applicatie van bijvoorbeeld een lange reeks vergelijkbare objecten. De applicatiemethode is mede afhankelijk van het type coating dat u gebruikt en van de vorm en het materiaal van het object. Daarnaast speelt persoonlijke voorkeur en ervaring een niet onbelangrijke rol. Verschillende spuittechnieken zijn onder andere conventioneel, airless, air-assisted en elektrostatisch spuiten. Airless spuitapparatuur wordt steeds gebruikelijker voor het aanbrengen van epoxy- en polyurethaanverf op waterbasis, vooral bij het aanbrengen van grote hoeveelheden.

Fontecoat EP50 wordt meestal gebruikt voor staalconstructies, serviceplatforms, machines etc.

Zorg voor de juiste droogomstandigheden voor metaalverf

Sommige watergedragen metaalcoatings kunnen in één dikkere laag worden aangebracht, maar de meeste vereisen twee of drie extra lagen. Ook kan een mistcoat als start de hechting bevorderen. Zorg voor juiste droging tussen de lagen door. De aanbevolen droogtemperatuur is afhankelijk van de specifieke coating en komt nauw bij watergedragen metaalcoatings. Evenals goede ventilatie. Lees de productbladen goed door.

Als het gaat om drogen, zijn watergedragen producten gevoeliger voor het klimaat. De temperatuur van de omgevingslucht, het oppervlak en het product zelf mag niet onder de 15°C komen tijdens het aanbrengen en droging. In de meeste gevallen is de droogtemperatuur bij voorkeur 20°C. De aanbevolen luchtvochtigheid voor watergedragen verven is rond de 70%. Voor de beste resultaten moet u de coating aanbrengen in een omgeving waar u het klimaat kunt regelen. Als de omgeving te vochtig is, kan water niet goed verdampen en is de kans op zakkers groter. Aan de andere kant kan een te lage luchtvochtigheid problemen veroorzaken met de filmvormende eigenschappen, waardoor het risico op droge spray toeneemt. Een te hoge temperatuur kan voor skinning zorgen. De bovenste laag droogt te snel, wanneer het water uit de onderste lagen uittreedt, ontstaan er bobbels en trekt de filmlaag open.

Als u deze deskundige tips opvolgt, bereikt u de beste resultaten met uw watergedragen metaalcoatings. Tegelijkertijd heeft u een positiever effect op het milieu en verbetert u de gezondheid en veiligheid van gebruikers.